hits

Leveren - Sunt og usunt sinne

 

Leveren og Sinne

I kinesisk medisin er sinne og frustrasjon forbundet med leveren. Sinne blir ofte ansett som en negativ følelse pga sitt ofte destruktive og smertefulle utfall. Det er derimot en veldig viktig følelse. Det er del av vår personlige kraft, og en følelse man også finner overalt i dyreverden. Sinne kan være både passende eller upassende alt etter hva slags situasjon det oppstår i og intensiteten i følelsen.

Det er en følelse som er nødvendig for å skape forandring. Sinne får energien (qi) til å stige, og gir oss et kraftig energetisk løft nødvendig for å bryte ut av gamle mønstre. Uten disse følelsene ville det vært lite eller ingen vekst, hverken personlig eller kulturelt.
 

Sinne kan derimot være selve kilde til mange problemer for de som sliter med ubalanser i leveren. Følelser som frustrasjon, nag, bitterhet og raseri kan bli kroniske og forårsake svært negative mønstre både fysisk og psykisk. Mange som sliter med disse følelsene gjør alt de kan for å ungå å føle dem. De kan holde seg travelt opptatt, bli asosiale, være veldig fysisk aktive, misbruke alkohol og andre rusmilder i et forsøke på å dempe intensiteten av disse følelsene.

Fordi det er såpass stort tabu rundt sinne i vårt samfunn, er det de færreste av oss som klarer å bruke vårt sinne på en effektiv måte i våre liv.  Allerede fra barndommen av blir sinne ofte slått ned på og et hvert uttrykk for sinne blir skambelagt, noe som ikke bare skaper ubalanser og potensielt sykdom i oss men også frarøver oss en viktig del av vår personlige kraft og pågangsmot.

Aristotles skrev dette om sinne;

"It is easy to fly into a passion - anybody can do that - but to be angry with the right person to the right extent and at the right time and with the right object and in the right way - that is not easy, and it is not everybody who can do it"

 

Sinne  representerer en rekke følelser som kan påvirke leveren og galleblæra. Sinne er en følelse i seg selv men også en dekkende betegnelse for tidligere nevnte følelser som frustasjon, nag, bitterhet og raseri.

Når vi snakker om stagnert leverenergi er  frustrasjon en nøkkelfølelse som hjelper oss forstå problematikken bedre. Frustasjon beskriver en misnøye som kommer av at man ikke oppnår sine mål, lyster, forventninger eller ambisjoner. Alle føler frustrasjon til tider og i hvert tilfelle fører dette med seg en reaksjon og/eller andre følelser.

Det er tre grunnleggende reaksjoner på frustasjon. En av disse er passende og en sunn reaksjon. De to andre er upassende eller patologiske.  Sinne kan eskalere til raseri eller havne i den andre enden av skalaen og bli til apati og depresjon.

 

Under vil jeg kort gå gjennom de tre forskjellige reaksjonene på frustrasjon.

 

En normal reaksjon på frustrasjon;

Når en personen opplever frustrasjon er det to normale responser som kan skje. En er å lage en "plan B", som er en alternative måte å få det man ønsker. For å bruke et veldig enkelt eksemple kan vi se for oss en familie som har planlagt en piknik og blir overrasket av regnvær. De forandrer sine planer og søker tilflukt i en kirke eller et annet sted i ly for regnet, hvor de kan spise sin lunsj og leke med ungene. De får allikevel sin piknik ved å ha den innendørs.

Det andre alternativet er å revurdere hva man ønsker. For eksemple, ved å bruke familien og piknikken igjen, kan de revurdere hva formålet med pikniken var. For eksempel være sammen med barna og besteforeldre, se hvordan barnepiken er sammen med barna, ha en fredlig ettermiddag sammen osv. Fleksibilitet er en nøkkel egenskap her.

Fleksibilitet handler generelt sett om at man søker nye løsninger, legger nye planer eller evner å revurdere hva man egentlig ønsker seg basert på hensikten bak målet. Til tross for motstand og frustrasjon søker man fortsatt å nå sine mål, og slikt sett minker frustasjonen og man forholder seg fokusert.

Dette er tegn på at man har en balansert lever-energi uten for mye stress og blokkeringer.

 

Det syklige sinne - raseri;

En respons til frustrasjon er overdreven sinne eller raseri.

Når energien stiger sliter ofte folk med å bevare beherskelsen fordi kraften er for stor. Dette kan føre til at man stivner, blir rigid og lite fleksible. De som blir overmannet av raseri jobber ikke lenger effektivt mot det de ønsker seg. Frustrasjonen har blitt for stor og sinnet klarer ikke lenger å fokusere. Sun Tzu, forfatteren av The Art of War, var klar over dette. Han anbefalte å gjøre sine motstander sinna slik at de mistet hodet og mistet evnen til å se klart og derfor la dårlige planer.

Her i vesten begynner vi også skjønne hvilke skade kronisk sinne har på oss. Sinne og fiendelighet er nært forbundet med hjertesykdom, generelt dårligere helse og økt dødlighet.

 

Resignasjon, depresjon og apati;

En annen retning energien kan ta i møte med frustrasjon er resignasjon, depresjon og apati. Det personen opprinnelig søkte, uansett hvor viktig det engang var, gir hun opp. Det er som om energien kollapser i møte med motstand og frustasjon, og personen viser lite eller ingen oppfinnsomhet og mangler ressursene til å komme seg forbi hindringen. Energien stiger ikke og personen tar ikke utfordringen til å teste sitt potensiale. Når dette blir kronisk vil energien i leveren begynne å stagnere. Dette kan manifestere seg som muskelspenninger og en hel rekke andre symptomer i kroppen. Sinnet er ikke lenger fokusert på hva det vil. Personen mangler mål og mening, vitaliteten stuper og depresjonen setter inn.

Disse to forskjellige måtene å reagere på frustrasjon er kun tendenser og begge kan manifestere seg i samme person. Folk kan f.eks føle resignasjon og sinne til forskjellige tider.

 

En balansert og sunn leverenergi, derimot, manifestere seg vanligvis i evnen til å uttrykke frustrasjon, hevde seg selv og sine behov, vurdere alternative løsninger, bevege seg høyere og ikke bevege seg for sterkt mot hverken sinne eller apati. Hvis noen av disse to retnigene blir etablert som et langvarig mønster, blir det patologisk/sykelig.

 

En kinesisk filosof ved navnet Confucious summert det opp slik;

 

"If you associate with those who are not centered in their actions, you will become too uninhibited or too inhibited. Those who are too uninhibited are too aggressive, while those who are too inhibited are too passive"

 

Fleksiblitet og balanse er derfor nøkkelen.

 


www.magemassasje.no

 

 

 

 

 

kilde;

Five element Constitutional Acupuncture - A.Hicks, J.Hicks, P.Moles

 

 

10 kommentarer

Nina Amira

09.10.2014 kl.00:51

Er så glad for at jeg ved en tilfeldighet så dette innlegget. Lærte veldig mye her nå og lurer derfor på om jeg får lov å kopiere denne teksten for å gi til min lege og psykolog?

Jeg har i lang tid hatt mange alvorlige sykdommer, vanskelig livssituasjon og har nå fått leverskade som legene ikke forstår mye av på dette tidspunktet.

Ut i fra ditt innlegg ble jeg overbevist om at frustrasjon, bitterhet og sinne kan ha en negativ virkning på min helse- også leveren min....

magemassasje

09.10.2014 kl.18:18

Nina Amira: Hei, jeg har selv hentet mesteparten av denne informasjonen fra boken jeg viser nederst i posten, samt annen litteratur innen kinesisk medisin og læren om de fem elemeter. Kopier gjerne og del med lege og psykolog. Spennende å se hva de syns :)
Jeg har andre poster her på bloggen hvor jeg gir råd om hva man kan spise og drikke for å styrke/hjelpe leveren. Det å massere området rundt sin egen lever vil også være meget fordelaktig.

Sara Nilsen

14.10.2014 kl.14:00

Må bare si meg helt enig i det du skriver!

Et meget klokt innlegg du kommer med her

og ytterst viktig å videreformidle!

Det hjelper nok mange å bare lese det, faktisk! :)

Merlinscorner

14.10.2014 kl.21:40

Veldig bra blogg om sinne. Jeg har også stor sans for østlig visdomtradisjoner og kjenner meg igjen i det du sier.

magemassasje

14.10.2014 kl.21:53

Jeg håper det :)
Sinne er litt som våren...den inneholder den rette mengde aggresjon føret og plantene trenger for å sprenge sin vei ut av skallet, eller opp av jorden for å strekke seg mot lyset. Uten denne rette mengden aggresjon, ingen vår, ingen blomstring, ingen forandring, null liv!
Takk for fin kommentar!

magemassasje

14.10.2014 kl.21:55

Merlinscorner: takk for det:) glad for å høre du likte den og kjenner deg igjen. En viktig kraft dette, som altfor mange ikke tørr eller klarer å bruke. Noe som resulterer i at altfor få hever sin røst mot urett!

Tonje

15.10.2014 kl.01:02

Tusen takk for interessant lesing! Dette skal jeg ta med meg videre, for jeg er en av de som VÅGER å være så sint at det gnistrer, men så går det veldig fort over og himmelen er blå igjen ;-) Må nok snuse rundt på bloggen din og finne fler spennende innlegg!

magemassasje

15.10.2014 kl.10:46

Tonje: Det er godt å høre :) herlig med litt gnister av og til! Alt for få som eier sitt sinne, men heller bare kapsler det inn inni seg et sted.
Takk for hyggelig kommentar :)

Camilla

05.05.2015 kl.11:00

Wow, tusen takk! Der fikk jeg svaret på hvorfor leveren min så ofte får så høy energi og jeg får anspenthet i muskler og spesielt i nakke og kjeve.

Her må det healing og mentaltrening til for å fjerne og erstatte følelser.

Så takk for bevisstheten;-)

Ha en fin helg!

magemassasje

02.06.2015 kl.13:50

Camilla: Takk for kommentaren :) Alltid gøy når noen brikker faller på plass!

Skriv en ny kommentar

magemassasje

magemassasje

38, Oslo

www.magemassasje.no www.facebook.no/magemassasje www.instagram.com/instagram Jeg heter Lars Jørgen. Jeg ønsker å bruke denne bloggen å spre informasjon og bevissthet rundt hvordan man tar vare på sin egen mage/organer, hvordan våre tanker og følelser påvirker magen vår, og hvordan vi kan skape "den gode magefølelsen". I tillegg til at jeg også tilbyr behandlinger, magemassasjer, og veiledning. Jeg er for tiden student på Helsehøyskolen-Høyskolen Kristiania (2015-2018) hvor jeg tar en bachelor i akupunktur. Jeg jobber med Chi Nei Tsang ved siden av skolen. På norsk kaller jeg Chi Nei Tsang for magemassasje, da det er en rensende og styrkende massasjebehandling av magen og de indre organer. Massasjen kan omfatte mer enn bare magen. Både rygg, nakke, ben og armer kan inkluderes i behandlingen, men det er størst fokus på mageområdet, da dette tross alt er kroppens motor og senter for vitale funksjoner. Med magen fordøyer vi ikke bare maten vi spiser og væsken vi drikker. Vi fordøyer også våre følelser, våre tanker, holdninger, hva som skjer med oss, og i stor grad det som skjer i verden rundt oss. Problemer eller utfordringer med magen kan derfor komme fra en eller flere av disse områdene, noe som er viktig å huske hvis du sliter med magen, eller ønsker å optimalisere din helse. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe. info@magemassasje.no

Kategorier

Arkiv