hits

Nyrene - vestlig og østlig perspektiv

I denne posten skriver jeg kort om nyrene i både vestlig og østlig perspektiv. I begge disse retningene er nyrenes funksjon mangfoldig og ganske komplisert så denne posten vil kun skrape borti overflaten på disse livsviktige organene. Trolig vil du legge merke til at det østlige perspektivet er en smule mer filosofisk enn det klinisk, analytiske vestlige perspektivet. Det er to forskjellige modeller som ikke nødvendigvis utelukker hverandre men heller komplementerer hverandre. Begge er verdifulle modeller hvis vi ønsker bedre innsikt i vår egen helse, og for de som klarer å holde to forskjellige perspektiver i tankene på en gang vil det kunne være en meget potent blanding.

Vestlig perspektiv

Nyrene er to bønneformede organ som ligger mot bakre bukvegg, delvis oppunder nederst ribben, på hver sin side av ryggraden. De veier omtrent 150g hver.Nyrene består av en ytre, rødaktig og småkornet nyrebark og en indre, stripete nyremarg. Nyremargen inneholder 10-15 pyramider. Det er gjennom disse pyramidestrukturene blodet filtreres, for å kvitte seg med avfallstoffene som til slutt blir urin. Det aller meste av blodet blir reabsorbert i den samme pyramidestrukturen, mens kun en liten prosentandel av blodet faktisk blir skilt ut som urin.Alt blodet i kroppen blir filtert gjennom nyrene i løpet av ca 20 minutter, og denne filtrasjonen, reabsorpsjonen og utskillelsen foregår gjennom hele døgnet. I løpet av 24 timer filtreres ca 180 liter blod gjennom nyrene.

Av disse 180 liter danner nyrene, hos en voksen person, omlag 1,5 liter urin. Denne mengden øker naturligvis når vi drikker mye og synker når vi drikker lite, men hver dag, uansett hvor lite vi drikker, må nyrene skille ut ca 0,5l urin. Dette fordi kroppen produserer avfallsstoffer den MÅ kvitte seg med. Hvis det ikke er nok væsken tilgjengelig fra det vi drikker vil kroppen etterhvert begynne å ta væske fra andre steder, bl.a blodbanen, noe som er uheldig.

Nyrer har mange viktige og komplekse oppgaver. Det er ikke plass til å gjennomgå alle disse oppgave her,  men jeg kan lage en kort oversikt;

  1. Fjerne avfall- og fremmedstoffer fra blodet og skille dem ut med urinen.
  2. Stabilisere ekstracelluærvæskens(den væsken som befinner seg rundt cellene våre, ikke i blodårene) osmolaritet og volum.
  3. Regulere konsentrasjonen av ioner i ekstracelluærvæsken, som f.eks natrium og kalium.
  4. Bidra til kroppens syre-base balanse ved å variere urinutskillensen av hydrogenioner og produksjon av hydrogenkarbonat.
  5. Glukoneogenese ? danne glukose fra andre råstoffer enn karbohydrater. Glukose er en av de viktigste energikilder for bl.a musklene våre.
  6. Skille ut erythropoietin som stimulerer til økt mengde røde blodceller(det er røde blodceller som bærer med seg oksygen rundt i kroppen) i blodet.
  7. Omdanne D-vitamin til den aktive formen kalsitriol som regulerer kalsium balansen.
  8. Danne og skille ut renin som er med og regulere blodtrykk og ekstracelluær volum.

 

Nyrene i kinesisk medisin

Dypt nede i jordens fuktige mørke ligger blomstenes røtter. Det er også her nede frøet engang ble plantet før det spiret, brøt seg opp gjennom jordskårpen og strakk seg mot solen.  Det er den energien som befinner seg i frøet som presser spiren ut av skallet og opp gjennom jordskårpa, hvor den får ny energi fra sollyset. Det er inne i frøet vi finner viljen til liv og viljestyrken som trengs for å jobbe seg oppover og forbi eventuelle hindringer på veien mot lyset. Uten denne viljen, og uten potensialet som frøet inneholder, ville vi aldri sett skjønnheten i plantens fulle blomstring.

Også etter blomstringen, og selv om planten nå får mye næring fra sollyset, er røttene essensielle for dens kraft, skjønnhet og videre blomstring. Uten sterke røtter vil bladene og blomsten visne raskt.Nyrene blir ansett som kroppen røtter i kinesisk medisin, og det er i nyrene våre grunnleggende energi er bevart. Vårt potensiale og vår viljekraft er nært forbundet med nyrene, og uten sunne og sterke nyrer vil ikke våre drømmer og visjoner kunne manifestere seg med kraft i verden. Vi kan si at at vårt potensialet kommer fra nyrene. Dette potensialet får en retning og konkrete planer gjennom leverens(treelementet) energi og når sin blomstring gjennom hjertet(ildelementet). Uten sterk nyreenergi vil både retningen og blomstringen av våre planer lide.

I kinesisk medisin har nyrene stor påvirkning på våre reproduktive evner, både selve fertiliteten, men også potens og sexlyst er nært forbundet med nyrene. Nyrene spiller også en betydelig rolle i kroppens modning og aldringsprosesser.

Nyrene påvirkes av kulde. De er kjølige av natur, og har en kjølende virkning på kroppen når de er i balanse. I ubalanse kan vi derimot oppleve indre kulde, og ytre kulde vil da virke svært svekkende på nyrene. Å holde seg varm og god gjennom vintersesongen er spesielt viktig hvis vi har svekkede og svake nyrer.

Frykt  påvirker nyrene. Frykt får qi´en til å synke, noe vi ser spesielt godt hos barn som blir redde og tisser på seg. Frykt er i seg en livsnødvendig følelse som også har sine positive aspekter ved at den sørger for at vi holder oss i livet og sikrer oss mot fremtidige farer. Frykt kan sies å være en viktig drivkraft i utviklingen livsviktige medisiner og vaksiner. Problemene oppstår gjerne når vi går for lenge rundt i en frykttilstand.  I slike tilfeller kan frykten manifestere seg i forskjellige angstlidelser, OCD, paranoia o.l, og det kan være en tendense til å være overforsiktig og se farer overalt.Nyrenes dyd er visdom og intuisjon. Det er den dype indre viten der vi vet uten å vite. Når vi bare kjenner det på oss hva som er rett. I visse tilfeller kan vi til og med se fremtidige hendelser før de skjer. Det sies at nyrene kan sanse fare på lang avstand.

 

Hvis du ønsker å vite hvordan du kan ta vare på dine nyrer for å sikre deg at de fungerer optimalt og gir deg både god energi samt bedre kontakt med din intuisjon, ta kontakt eller stikk innom min nettside.

 

www.magemassasje.no

 

Kilder:

Chia, Mantak. (2006) Chi Nei Tsang 1

Ching, Nigel. (2012) Akupunkturens Grundprincipper.

Haug, E. Sand, O. Sjaastad, Ø. Bjålie, J. (2006) Menneskekroppen - Anatomi og Fysiologi

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

magemassasje

magemassasje

38, Oslo

www.magemassasje.no www.facebook.no/magemassasje www.instagram.com/instagram Jeg heter Lars Jørgen. Jeg ønsker å bruke denne bloggen å spre informasjon og bevissthet rundt hvordan man tar vare på sin egen mage/organer, hvordan våre tanker og følelser påvirker magen vår, og hvordan vi kan skape "den gode magefølelsen". I tillegg til at jeg også tilbyr behandlinger, magemassasjer, og veiledning. Jeg er for tiden student på Helsehøyskolen-Høyskolen Kristiania (2015-2018) hvor jeg tar en bachelor i akupunktur. Jeg jobber med Chi Nei Tsang ved siden av skolen. På norsk kaller jeg Chi Nei Tsang for magemassasje, da det er en rensende og styrkende massasjebehandling av magen og de indre organer. Massasjen kan omfatte mer enn bare magen. Både rygg, nakke, ben og armer kan inkluderes i behandlingen, men det er størst fokus på mageområdet, da dette tross alt er kroppens motor og senter for vitale funksjoner. Med magen fordøyer vi ikke bare maten vi spiser og væsken vi drikker. Vi fordøyer også våre følelser, våre tanker, holdninger, hva som skjer med oss, og i stor grad det som skjer i verden rundt oss. Problemer eller utfordringer med magen kan derfor komme fra en eller flere av disse områdene, noe som er viktig å huske hvis du sliter med magen, eller ønsker å optimalisere din helse. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe. info@magemassasje.no

Kategorier

Arkiv