hits

Tillit og helse

I denne posten skal jeg reflektere litt rundt begrepet tillit. Tillit er så grunnleggende, både personlig og kulturelt, at uten tillit vil vår verden begynne å bli syk og falle fra hverandre. Noen vil argumentere for at verden allerede holder på å gjøre nettopp det. Selv om jeg ikke kan si meg helt enig i en slik påstand observerer jeg at folks tillit har et forbedringspotensial, for å si det litt optimistisk.

Man kunne sagt mye om tillit og hvordan det påvirker både lokalmiljø og verdenssamfunnet, men i denne posten velger jeg å fokusere på hvordan tillit, eller mangel på sådan, påvirker vårt liv og vår helse.

Hva er egentlig tillit?
Per Fugelli beskriver tillit slik;

"Tillit er menneskets følelse av at andres godhet, ærlighet og dyktighet er å stole på. Tillit medfører ofte en overføring av makt til en person eller til et system, makt til å handle på mine vegne, til mitt beste."

Vi kan ha tillit på flere plan. Tillit til seg selv, tillit til sine nærmeste, tillit til folk flest, tillit til samfunnet, til de folkevalgte, til legen din, tillit til naturen, til universet, til Gud eller hva enn man liker å tro på. Vi kan ha tillit til alle disse, til noe få eller ingen av dem.

Den viktigste tilliten, i mitt syn, er tilliten oss selv. Selvtillit. Uten denne grunnleggende tilliten til vår iboende godhet og styrker blir det vanskelig, om ikke umulig, å ha tillit til andres godhet. Tillit til oss selv handler om tillit til vår egen kapasitet. Tillit til kroppen vår, at den fungere eller prestere slik vi ønsker at den skal prestere. Tillit til hode vårt og tankene våre, at vi har evnen og intelligensen til å løse de utfordringene vi står ovenfor.

Hvor stor tillit har du til deg selv?

Er den så stor at du kan slappe av og vite at ting kommer til å gå bra. Hva enn du står oppi nå om dagen, hva enn som skjer, så kommer du til å klare det og kommet styrket ut av det?

Det er vanskelig å oppnå indre fred og ro hvis man mangler tillit.I kinesisk medisin er tillit en dyd forbundet med milten og magesekken. Hvis disse organene ikke har det bra, enten som et resultat av dårlig kosthold, dårlig livsstil, kroppsholdning, skader eller andre ting, vil det svekke vår tillit, og vi vil bekymre oss for mye, gruble og til tider gå oss vill i våre egne tanker. Denne dynamikken kan gå andre vei. Ved å gruble for mye og bekymre seg for mye skaper vi et miljø i kroppen som svekker disse organene. Tillit, derimot, skaper et indre miljø av fred og ro som styrker milten og magen, og dermed bedrer fordøyelsen samt vår helse generelt.I en tidligere post har jeg skrevet om hvor viktig magesekken og milten er i kinesisk medisin. De er sentrale i produksjon av energi, blod og andre kroppsvæsker og svekkelser i disse organene vil tappe oss for energi og livsgnist, både fysisk og mentalt.

Hvis vi er 100% balansert vil vi være naturlige tillitsfulle, både til oss selv, våre medmennesker, til naturen og livet generelt. I en verden som den vi har er det dessverre sjelden vi er 100% balansert.

Min lærer sa alltid at ugress vokser av seg selv. I den moderne verden vil det alltid være mer enn nok av ting man kan bekymre seg for, ting som får oss til å tvile på oss selv og menneskeheten. Det kommer av seg selv og hvis vi ikke passer på vil dette "ugresset" ta fullstendig over vår hage, vårt liv. Hvis vi derimot ønsker å dyrke frem noen spesielle planter eller blomster, f. eks roser eller tomater, må vi bruke tid og energi på å kultivere frem nettopp roser eller tomater. Vi må vanne dem, luke vekk ugresset slik at det ikke tar næringen og kveler rosene. Vi må fjerne insekter og brunsegler så de ikke spiser opp våre ønskede planter og blomster. Vi må luke vekk bekymringer og tvil slik at det ikke kveler tilliten. Vi må fast og bestemt gjøre det vi kan for dyrke frem den hagen vi ønsker oss, og hvis vi ikke bevisst kultiverer frem roser får vi heller ingen roser.

Slik er det med dydene. I en verden som denne må de kultiveres frem. Frøene og spirene til dem har vi alle i oss. Frøene kan forbli frø hvis ikke bevisst gjør noe med dem. Det krever tid og energi og er ikke alltid enkelt, men belønningen man sitter igjen med er vel verdt det og forrenter seg for hvert år som går.

Sitatet i bilde over gjelder ikke bare i relasjoner med andre mennesker. Det gjelder også i vår relasjon til oss selv. Hvis man ikke har tillit til seg selv, sin kapasitet og intelligens vil man ikke komme noen vei. Hva er vitsen med å i det hele tatt prøve hvis man ikke har tillit til at man skal få det til?

Så kjenn etter. Hvor stor tillit har du til deg selv? Har du vannet og næret tilliten i det siste, gitt den rom til å gro? Gjør noe for å styrke den i dag.

 


 

Jeg kommer til å skrive en post om hvordan man bygger tillit til seg selv i en senere post, så følg med hvis det er interessant for deg.

 

www.magemassasje.no

2 kommentarer

Hilde

27.11.2016 kl.15:14

Det kan snues på ein kan ikkje ha det eine uten det andre

magemassasje

27.11.2016 kl.20:52

Hilde: Ingen yin uten yang

Skriv en ny kommentar

magemassasje

magemassasje

38, Oslo

www.magemassasje.no www.facebook.no/magemassasje www.instagram.com/instagram Jeg heter Lars Jørgen. Jeg ønsker å bruke denne bloggen å spre informasjon og bevissthet rundt hvordan man tar vare på sin egen mage/organer, hvordan våre tanker og følelser påvirker magen vår, og hvordan vi kan skape "den gode magefølelsen". I tillegg til at jeg også tilbyr behandlinger, magemassasjer, og veiledning. Jeg er for tiden student på Helsehøyskolen-Høyskolen Kristiania (2015-2018) hvor jeg tar en bachelor i akupunktur. Jeg jobber med Chi Nei Tsang ved siden av skolen. På norsk kaller jeg Chi Nei Tsang for magemassasje, da det er en rensende og styrkende massasjebehandling av magen og de indre organer. Massasjen kan omfatte mer enn bare magen. Både rygg, nakke, ben og armer kan inkluderes i behandlingen, men det er størst fokus på mageområdet, da dette tross alt er kroppens motor og senter for vitale funksjoner. Med magen fordøyer vi ikke bare maten vi spiser og væsken vi drikker. Vi fordøyer også våre følelser, våre tanker, holdninger, hva som skjer med oss, og i stor grad det som skjer i verden rundt oss. Problemer eller utfordringer med magen kan derfor komme fra en eller flere av disse områdene, noe som er viktig å huske hvis du sliter med magen, eller ønsker å optimalisere din helse. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe. info@magemassasje.no

Kategorier

Arkiv